Taratsa Cocktail Bar – 20.09.24

Taratsa Coctail Bar

Βραδιά οικονομικής ενίσχυσης για τα τελευταία (;) δικαστικά έξοδα των 5 αντιφασιστριών της 21ης Φλεβάρη 2017

Παρασκευή 20/09/24 20:00 στην κατάληψη Σαχίνη 3

*Σε περίπτωση βροχής, μεταφέρεται στο ελευθεριακό εργαστήρι F451 (Τσακάλωφ 20)

 

Βραδιά οικονομικής ενίσχυσης για τα τελευταία (;) δικαστικά έξοδα των 5 αντιφασιστριών της 21ης Φλεβάρη 2017

Μετά από σχεδόν 7 χρονιά ταλαιπωρίας και διαδοχικών αναβολών, πραγματοποιήθηκε στις 18 και 26 Απριλίου 2024 η εκδίκαση σε 2ο βαθμό της υπόθεσης σχετικά με την αντιφασιστική παρέμβαση στην κατάθεση στεφανιών στην παρέλαση της 21ης Φλεβάρη 2017. Σχετικά με την υπόθεση δες εδώ κι εδώ. Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση της κατάληξης της δίκης.

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και βασιζόμενη σε καταθέσεις οι οποίες συνίστατο κατά κύριο λόγο στην πολιτική στοχοποίηση των κατηγορούμενων, παρά στην περιγραφή πραγματικών περιστατικών, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση. Η έδρα έδειξε από την πρώτη στιγμή τις διαθέσεις της! Η διαδικασία ξεκίνησε, όπως ήταν αναμενόμενο, με τις καταθέσεις των μπάτσων μαρτύρων κατηγορίας κατά την οποία η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοπτε συνεχώς την συνήγορο υπεράσπισης, ενώ δεν δίστασε να απαντά η ίδια στα ερωτήματά της, υποκαθιστώντας τους μάρτυρες. Ήταν προφανής η προσπάθεια να μην εκτεθούν οι αντιφάσεις και οι ασάφειες των αρχικών τους καταθέσεων, αναιρώντας επί του πρακτέου την υποτιθέμενη εξέτασή τους ενώπιον του ακροατηρίου. Η ίδια ανοιχτά μεροληπτική στάση διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια των καταθέσεων τω μαρτύρων υπεράσπισης και των κατηγορούμενων συντρόφων με συνεχείς διακοπές και στρεβλές αναδιατυπώσεις. Κάπως έτσι, κατέληξε στην καταδίκη όλων των κατηγορουμένων και την επιβολή ποινών σχετικά μειωμένων σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση, με ποινές φυλάκισης από 8 έως 17 μήνες ανά περίπτωση. Επιπλέον επιβλήθηκε η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, 600 ευρώ για κάθε μια από τις 5 κατηγορούμενες αντιφασίστριες.

Η κατηγορία που συνεισέφερε καθοριστικά στην κατοχύρωση των ποινών ήταν αυτή της αντίστασης, η οποία δεν στοιχειοθετούνταν για κανένα λόγο, καθώς οι μπάτσοι αδυνατούσαν να προσωποποιήσουν τις αποδιδόμενες πράξεις και να αναγνωρίσουν κάποιον από τους κατηγορούμενους ως θύτη των όσων περιγράφονταν. Παράλληλα, η απόδοση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης στηρίχτηκε στην γραπτή κατάθεση ενός «παθόντα» μπάτσου, ο οποίος όμως απουσίαζε από την ακροαματική διαδικασία. Η απουσία των μπάτσων μαρτύρων κατηγορίας, αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα αμφισβήτησης των λεγομένων τους, αναδεικνύει τις γραπτές καταθέσεις  της προανάκρισης σε μέγιστο εργαλείο παραγωγής καταδικαστικών αποφάσεων. Καταθέσεις, οι οποίες, και στην περίπτωσή μας, ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα copy-paste.

Με τα παραπάνω δεδομένα, αλλά κυρίως με στόχο να αποφευχθεί η κατοχύρωση τέτοιου είδους πρακτικών και μεθοδεύσεων στην πλάτη των αγωνιζόμενων, αποφασίστηκε η κατάθεση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.