Άπληστα Καθίκια… κάτω τα χέρια από την Μπρούκλυν

Άπληστα Καθίκια… κάτω τα χέρια από την Μπρούκλυν

συμβολαιογράφος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

& ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑG&V PAPATHANASIOU     

ΑΠΛΗΣΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ !!!

 

Ο Γ. Παππάς, μέσα σε όλη την περιουσία που έχει μαζέψει αυτός και η γυναίκα του Α. Ευθυμιάδου, κληρονόμησε «πλαγίως» μέρος του σπιτιού επί της οδού Ακαδημίας 16, το οποίο εδω και χρόνια προσπαθεί να το φάει απο τους συγκληρονόμους του γιατί ακόμα δεν χόρτασε φράγκα. Οι ρεμούλες του βρίσκουν σύμμαχο στην κατασκευαστική εταιρεία G. & V. Papathanasiou, με σκοπό να κατεδαφίσουν το κατειλημμένο σπίτι για να χτίσουν πολυκατοικία και να τα οικονομήσουν από κοίνου, πετώντας έξω τον κόσμο που ήδη μένει μέσα.Υπενθυμίζουμε οτι οι επενδύσεις στο real estate μπορεί να έχουν κέρδη, αλλα μπορεί να έχουν και ζημίες…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΠΡΟΥΚΛΥΝ

καταλήψεις στέγης acta et verba, σαχινη 3, κατάληψη αντιβίωση & αλληλέγγυοι/ες

 

______________________________________________

αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που μας άρεσε, από Σελανίκ μεριά:

Ιωάννινα: Πόσο θ’ αντέξουν οι ιδιοκτήτες απέναντι μας?

Τα Γιάννενα πέρα από πόλη των Ασημουργών είναι εδώ και μια πενταετία η πόλη των Καταλήψεων Στέγης, αποτέλεσμα της ανάγκης ανθρώπων να στεγάσουν τους εαυτούς τους, τις εκδηλώσεις τους και τις συνελεύσεις τους. Η πόλη μετρά τέσσερις καταλήψεις, μέσα στις οποίες ζει μέρος του τοπικού ελευθεριακού κινήματος: την Αντιβίωση, τη Σαχίνη 3, την Acta Verba, τη Μπρούκλυν. Τρία από τις τέσσερα αυτά κτίρια ανήκουν μάλιστα σε ιδιώτες, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους τα είχαν αφήσει να γκρεμίζονται άψυχα και αδειανά. Σήμερα, ένας από τους ιδιοκτήτες αποφάσισε πως το ερείπιο που οι σύντροφοι/ισσες ανακαίνισαν με προσωπικό τους μόχθο και ονόμασαν Μπρούκλυν, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τον ίδιο, με την κατεδάφιση του και ανέγερση πολυκατοικίας.

O ιδιοκτήτης έχει τον κρατικό νόμο με το μέρος του. Κατέχει τους τίτλους ιδιοκτησίας του ακινήτου και μπορεί να το αξιοποιήσει με τους νόμους της αγοράς: να το πουλήσει, να το νοικιάσει, να το κατεδαφίσει. Έχει μαζί του και τις κοινωνικές νόρμες, αυτές που ταυτίζονται με το Κράτος και την Αγορά και θέλουν τον ιδιοκτήτη να κάνει ό,τι θέλει με το κτήμα του: να το νοικιάζει σε φοιτητές αντί δυσβάσταχρων για κάθε οικογένεια αντιτίμων, να το μετατρέψει σε Airbnb συμβάλλοντας στην τουριστικοποίηση και την ομογενοποίηση των κέντρων των πόλεων. 

Ναι, ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα καταφέρει προσωρινά. Να βγάλει κάτι, βγάζοντας ανθρώπους στο δρόμο. Άλλωστε, τόσοι και τόσοι είναι άστεγοι/ες, τι θ’ αλλάξει με τρεις, τέσσερις, πέντε παραπάνω;

Ναι, το Κράτος μπορεί να κερδίσει προσωρινά. Να απαλλαχθεί από το βραχνά μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που συμβιώνει και υπερασπίζεται τα ιδανικά της χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς καρέκλες, χωρίς κομματικούς τίτλους. Άλλωστε, τόσους και τόσες αγωνιστές/τριες έχει φυλακίσει, έχει σφαιτεριστεί, έχει δολοφονήσει.

Ναι, κι η Αγορά μπορεί να νικήσει, με όρους του χθες. Μπορεί να βάλει στην αγκαλιά της μερικά ακόμη στεγαστικά προϊόντα, για τα οποία θα δώσει δάνεια, θα λάβει τόκους, θα γίνουν αγοραπωλησίες, θα εισπράξει τα νοίκια. Άλλωστε, το οικονομικό κέρδος είναι το μόνο που την καίει.

Μακροπρόθεσμα, είναι ο αγώνας των φτωχών που θα κρίνει το αποτέλεσμα αυτής της μάχης. 

Για πόσο ακόμη οι άνθρωποι θα τη βγάζουν ίσα ίσα, καταβάλλοντας μισό μήνα εργασίας στο νοίκι τους;

Για πόσο ακόμη το Κράτος, που έχει χάσει τη δυνατότητα να διατηρεί τη συνοχή της κοινωνίας και αντιθέτως επιβιώνει μέσω των συνεχών διχασμών από τα πάνω, θα συνεχίσει να επιβάλλει τους νόμους των πλούσιων νομοθετών του;

Για πόσο ακόμη η Αγορά θα συγκεντρώνει απούλητα και άδεια σπίτια, με τους άστεγους να κοιμούνται στο πεζούλι τους; Όσες χρυσές βίζες κι αν υπόσχονται, όσο χαμηλά κι αν ρίχνουν τις τιμές στα σπίτια των πλειστηριασμών, οι επενδυτές ακινήτων πολύ απλά…δεν υπάρχουν.

Ο αγώνας των φτωχών της Μπρούκλυν, ο αγώνας των καταληψιών των Ιωαννίνων, είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους/ες, είτε σήμερα έχουμε ένα δικό μας ταβάνι απ’ το κεφάλι, είτε ζούμε στο νοίκι, είτε ζούμε σε κατάληψη, είτε ζούμε στο δρόμο.

Ο αγώνας των φτωχών της Μπρούκλυν είναι ένα πολύ σημαντικό μέτωπο της μάχης μας για αξιοπρεπή διαβίωση. Ας σταθούμε δίπλα τους με λόγια και με πράξεις.

Στέλνουμε σινιάλο αλληλεγγύης, μοιράζοντας το κείμενο ως αφορμή διαλόγου με γείτονες και γειτόνισσες σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Groupa Pompeius

https://athens.indymedia.org/post/1595749/