1,2,3,4,5 πολλά κινηματικά τυπογραφεία

1,2,3,4,5 πολλά κινηματικά τυπογραφεία…

εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης για τη δημιουργία αυτοοργανωμένης τυπογραφικής δομής

 

από το κείμενο καλέσματος:

Έχεις αναρωτηθεί πως βγαίνει όλο αυτό το έντυπο υλικό των συλλογικοτήτων του α/α/α χώρου; Έχεις κατανοήσει τη σημασία του έντυπου λόγου, σε κάθε του μορφή, για την κοινωνική μας απεύθυνση; Έχεις κάνει ποτέ τον κόπο να υπολογίσεις τα ποσά που δαπανούνται στα τυπογραφεία ετησίως, μόνο για τις ανάγκες της πόλης μας; Έχεις αναρωτηθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συντρόφισσες σε μικρότερες κοντινές μας πόλεις για να τυπώσουν; Έχεις ακούσει ποτέ το σύνθημα «να αυτοοργανώσουμε τις ανάγκες μας»;

[…]

Η εμπειρία των τυπογραφικών κολλεκτιβών Rotta (Αθήνα, 2006, Villa Amalias) και Druck (Θεσσαλονίκη, 2014, Terra Incognita) μας δίνει ένα μπούσουλα σχετικά με τη λειτουργία και την αποφυγή κακοτοπιών.

[…]

Η εγκατάσταση και οργάνωση ενός καθετοποιημένου τυπογραφείου είναι περίπλοκη και δαπανηρή εργασία. Πέρα από την απόκτηση της μηχανής, υπάρχουν έξοδα διαμόρφωσης χώρου, μεταφοράς της μηχανής, πληρωμής τεχνικού για την εγκατάσταση και συντήρηση αυτής, αγοράς περιφερειακών μηχανημάτων (μαχαίρι κοπής χαρτιού, φωτομεταφορείο, εμφανιστήριο τσίγκων, διπλωτική μηχανή κλπ), αγοράς χαρτιού και αναλωσίμων απαραιτήτων για την εκμάθηση μας και την έναρξη της δομής. Αυτά ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

[…]

Όπως αντιλαμβάνεσαι, το διακύβευμα δεν είναι μια σαχλαμάρα για να περνάει η ώρα… Θα απαιτηθεί πολύς κόπος και προσπάθεια από όλους/ες μας, χωρίς κανείς να μας εγγυάται το καλαίσθητο αποτέλεσμα των τυπωμάτων μας. Μπορεί να απαιτηθεί -δυστυχώς- να πρέπει να παρατήσεις τη βολή, τη διασκέδαση και  το άραγμά σου, για να πας μέσα στη μαύρη νύχτα να τυπώσεις φέιγ βολάν ή προκυρήξεις για συλληφθέντες…

Οι αναρχικοί επαναστάτες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, με τα πενιχρά τεχνολογικά μέσα της εποχής, βγάζανε ημερήσιες εφημερίδες στα παράνομα τυπογραφεία τους.

Αν μπορούσαν αυτοί, γιατί να μην μπορούμε εμείς;

Επικοινωνία
saxini3.squat [at] gmail.com