Το θέμα είναι να σηκωνόμαστε…

DSC04502

…αναφορικά με την εκκένωση της κατάληψης ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ, στο παλιό νοσοκομείο Χατζηκώστα

Το πρωί της 29ης Αυγούστου 2013 ένας στρατός 100 και πλέον αστυνομικών –όλων των σωμάτων, εισαγόμενος και από άλλες πόλεις- επικουρούμενος από την πυροσβεστική και συνεργεία λαμαρινάδων, κατέκλυσε τα κτίρια του παλιού νοσοκομείου Χατζηκώστα με σκοπό να τα εκκενώσει από τους χρήστες τους. Ο θλιβερός συρφετός είχε στην κεφαλή του την εισαγγελέα Σωτηρίου, τον αστυνομικό διευθυντή Ηπείρου Τρομπούκη και τον αστυνομικό διευθυντή Ιωαννίνων Παπιγκιώτη.

 

Εδώ και 5 χρόνια λειτουργούσε σε ένα από τα εγκαταλειμμένα κτίρια –ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας- η κατάληψη ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ. Η επιδίωξη των αρχών να αφαιρέσουν τα κτίρια από τους χρήστες τους δεν μπορεί να εξηγηθεί με καμιά προπαγανδιστική μπούρδα περί «εστιών ανομίας» και καμιά εξαγγελία περί αξιοποίησης. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν αυτοί που επιτίθενται στις καταλήψεις –στο όνομα του κοινού καλού υποτίθεται- είναι οι ίδιοι που με τις αποφάσεις τους αυξάνουν το εισιτήριο των νοσοκομείων από 5 σε 25 ευρώ, απολύουν γιατρούς, κλείνουνε νοσοκομεία και ευθύνονται για τη χειροτέρευση των όρων ζωής ολόκληρων κοινωνικών κομματιών.

af-ekkenosiΗ πραγματική αιτία της εκκένωσης της κατάληψης ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ έγκειται ακριβώς στη φύση και στην ουσία του εγχειρήματος. Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ αποτελεί το γεωγραφικό τόπο κάλυψης αναγκών και επιθυμιών, αλλά και ανάπτυξης πρωτοβουλιών, ανθρώπων και συλλογικοτήτων της αντίστασης και του αγώνα. Ανθρώπων και συλλογικοτήτων που επιθυμούν να οργανώσουν τη ζωή τους ενάντια στο καπιταλιστικό και ιεραρχικό μοντέλο,εφαρμόζοντας την ισότητα, την ελευθερία, την αμεσοδημοκρατία, την αυτοοργάνωση, απορρίπτοντας παράλληλα τους νόμους της ιδιοκτησίας και της αγοράς, τους εθνικούς, ρατσιστικούς και σεξιστικούς διαχωρισμούς. Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ πρεσβεύει όλους τους εφιάλτες του κράτους και του καπιταλισμού, για αυτό και αναγνωρίστηκε ως εχθρική που χρήζει εκκένωσης από τους ένστολους υπαλλήλους των αφεντικών.

Μην ψάχνετε να βρείτε εξαγγελίες για αξιοποίηση των παλιών κτιρίων του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Δε θα σας τις δώσουν ούτε ο φασίστας υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ούτε ο τεχνοκράτης διοικητής του Χατζηκώστα Φώτης Βάββας. Άλλωστε η πόλη μας βρίθει από παρατημένα κτίρια και ουδείς ενδιαφέρεται… Η πραγματική αξιοποίηση αυτών των κτιρίων ήταν ο κόπος, το μεράκι και οι αγωνίες των ανθρώπων που τα πήρανε γκρεμισμένα και σάπια και τα μετατρέψανε σε βιώσιμη κατοικία, σε μουσικό στούντιο, σε βιβλιοθήκη και αρχείο, σε χώρο συνεύρεσης και συζήτησης, σε χώρο πραγματοποίησης βιβλιοπαρουσιάσεων, εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, σε εργαστήρι μελισσοκομίας και απόσταξης. Κι όλα αυτά χωρίς κανένας να χρειάζεται να πληρώνει αντίτιμο για την ικανοποίηση των αναγκών του και των επιθυμιών του.

Η εκκένωση της ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ δε θα πρέπει να ιδωθεί ξεχωριστά από την επιλογή της εξουσίας να απελευθερώσει τις κατασχέσεις των σπιτιών. Σε μια κοινωνία που ο μοναδικός δρόμος για στέγη είναι το στεγαστικό δάνειο και οι εταιρίες real estate, με τα κύματα αστέγων να είναι προ των πυλών εξαιτίας των κατασχέσεων, η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ –όπως και κάθε κατάληψη που καλύπτει στεγαστικές ανάγκες- είναι ένα κακό σπυρί για το κράτος. Και αυτό γιατί αποτελεί ένα ζωντανό και επιτυχημένο παράδειγμα πως η στέγη δεν είναι εμπόρευμα και πως με συλλογικούς αγώνες μπορούμε να πετύχουμε να μην υπάρχει άνθρωπος χωρίς σπίτι και σπίτι χωρίς ρεύμα.

Η ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ και όλοι αυτοί που τις επιτέθηκαν για να την εκκενώσουν αποτελούν τμήματα 2 διαφορετικών κόσμων που βρίσκονται σε σύγκρουση. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι το κράτος, τα ΜΜΕ, οι τράπεζες και οι μπασκιναραίοι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν, να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν τις υποδομές και τα εγχειρήματα του κόσμου του αγώνα, της αντίστασης και της αυτοοργάνωσης. Το ζήτημα είναι πως εμείς δε παύουμε να υπάρχουμε ως φυσικές παρουσίες και οι ανάγκες μας δε εξανεμίζονται επειδή έτσι αποφάσισε η κρατική δύναμη. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε και αύριο, με τα μυαλά και τα κορμιά μας να προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε τους χώρους μας και τις υποδομές μας, βασισμένοι στα προτάγματα και στις αρχές μας. Όσες τρικλοποδιές και να μας βάλουνε, εμείς οφείλουμε να σηκωνόμαστε και θα ξαναπερπατάμε!

 

ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ
ΦΤΩΧΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ-ΑΣΤΕΓΟΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗΣ