Σχετικά με την απειλή διακοπής ρεύματος στη κατάληψη στέγης Σαχίνη 3

130514---sax3---paremvash-gia-reuma-01---02     

Στις 9:30 το πρωί της Δευτέρας 13 Μάη 2013 μας χτύπησε το κουδούνι ένας υπάλληλος της ΔΕΗ. Αρχικά μας ζήτησε να του ανοίξουμε το κουτί που υπάρχει το ρολόι και μας ενημέρωσε πως το ρεύμα είναι κομμένο εδώ και χρόνια, λόγω των μεγάλων χρωστούμενων του ιδιοκτήτη και αναρωτήθηκε πως και έχουμε φως.  Αφού αρνηθήκαμε να μπούμε στη διαδικασία να ανοίξουμε το κουτί τον ενημερώσαμε ότι κάνει λάθος, μιας και εμείς από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στο σπίτι το ρεύμα υπήρχε και δεν κάναμε κανένα είδους επανασύνδεση. Εκείνος τότε άρχισε να μας λέει ότι αυτό που κάνουμε είναι παράνομο και μας απείλησε ότι θα καλέσει το τεχνικό τμήμα για να προβεί στο κόψιμο του ρεύματος. Εμείς από τη μεριά μας του κάναμε γνωστό ότι το σπίτι τελεί υπό κατάληψη σχεδόν 2 μήνες τώρα και πως ήταν παρατημένο για πάνω από 10 χρόνια.

Επίσης πως δεν έχουμε σκοπό να πληρώνουμε για ανάγκες ζωτικές όπως είναι το φως, το ζεστό νερό και το να έχεις τη δυνατότητα να μαγειρέψεις. Εκείνος έφυγε συνεχίζοντας τις απειλές του. Κάτοικοι του σπιτιού επισκέφθηκαν αμέσως τη ΔΕΗ με σκοπό να βρουν τον διευθυντή αλλά ενημερώθηκαν πως ήταν εκτός.

Την επόμενη μέρα Τρίτη 14 Μάη κάτοικοι της κατάληψης στέγης Σαχίνη 3 και αλληλέγγυος κόσμος στις 12 το πρωί βρέθηκε στη ΔΕΗ και πραγματοποίησε παρέμβαση μοιράζοντας το κείμενο της κατάληψης σε πολίτες και εργαζόμενους, κρεμάστηκε πανό που έγραφε «Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και πετάχτηκαν φέιγ βολάν που είχαν γραμμένα τα εξής: «αρκετά με την κονόμα», «οι βιοτικές μας ανάγκες δεν είναι εμπόρευμα» και «κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις» . Στη συνέχεια αναζητήσαμε να βρούμε τον υπεύθυνο για να του επικοινωνήσουμε το λόγο της επίσκεψης μας. Γίναμε για λίγο μπαλάκι στο ισόγειο και τους δύο ορόφους μιας και κανείς από τους αρμόδιους ξαφνικά δεν είχε την ευθύνη για τίποτα εκεί μέσα. Τελικά αν και αναρμόδιοι όπως ήθελαν να δηλώνουν (μέσα σε αυτούς και ο διευθυντής) τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε τίποτα και να βγάλουν από το μυαλό τους να μας κόψουν το ρεύμα. Δεν αναγνωρίζουμε τη παροχή ρεύματος ως εμπόρευμα αλλά ως κοινωνικό αγαθό. Ήδη πληρώνουμε αρκετά για να καταφέρνουμε να επιβιώνουμε σε αυτή τη κοινωνία που ζούμε. Δε νοείτε να υπάρχουν άδεια σπίτια και σπίτια χωρίς ρεύμα σε μια εποχή με τόση ανεργία και φτώχεια. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μένοντας άστεγοι και χωρίς πρόσβαση σε αγαθά πρώτης ανάγκης επειδή κάποιοι θέλουν να τα οικονομάνε και να παίζουν με τις ζωές μας. Η παρέμβαση διήρκησε γύρω στη μία ώρα και έπειτα αποχωρήσαμε.

 

130514---sax3---paremvash-gia-reuma-01---03

ΔΕ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Κατάληψη στέγης Σαχίνη 3