Πατρινές καταλήψεις για πάντα

130806---sax3---mikrofwnikh-gia-patrines-katalhpseis-01
Στις 5 Αυγούστου άλλη μια πράξη στο έργο που λέγεται “σιωπή νεκροταφείου” παίχτηκε στην Πάτρα. Αυτή τη φορά το σενάριο περιελάμβανε την ταυτόχρονη εκκένωση τριών καταλήψεων: Της ιστορικής κατάληψης παραρτήματος – σύμβολο του τοπικού αντιδικτατορικού αγώνα, της κατάληψης Μαραγκοπούλειο, και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Τ.ε.ι. Στις δυο τελευταίες στεγάζονταν εκτός από πολιτικές και στεγαστικές ανάγκες ενώ στο σύνολό τους λειτουργούσαν αυτοοργανωμένα, ενάντια στις εμπορευματικές σχέσεις, στις διακρίσεις μεταξύ φυλών και φύλλων. Από τις 16 προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν, οι 5 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με στημένο κατηγορητήριο.
 

Από τις εφτά το πρωί, βγήκαν σεργιάνι τα κοπρόσκυλα του ελληνικού κράτους κατόπιν κεντρικής πολιτικής εντολής. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί ο συντονισμός τριών διαφορετικών φορέων (Δήμος, Υπ. Υγείας, διοίκηση Τ.ΕΙ.) στο κατασταλτικό αυτό έργο; Το κράτος λοιπόν προσπαθεί να καταφέρει καίρια πλήγματα στις κινηματικές υποδομές της πόλης.

Το σχέδιο για την πάταξη των “εστιών ανομίας” ξεκίνησε τον Νοέμβρη με την εισβολή των ΕΚΑΜ στην κατάληψη Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε τον Δεκέμβρη με την εκκένωση της Βίλας Αμαλίας και κορυφώθηκε τον Γενάρη μετά την ανακατάληψη της τελευταίας και την διπλή επιχείρηση σε αυτήν και την κατάληψη Σκαραμαγκά και την αποτυχημένη απόπειρα στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη. Σχέδιο το οποίο ξεκίνησε με βαρύγδουπες δηλώσεις και θεαματικές “φιέστες”, ανακόπηκε άδοξα μετά τις μαζικές και επίμονες πανελλαδικές κινήσεις αλληλεγγύης και την “σφαλιάρα” της δυναμικής πορείας των 10.000 διαδηλωτών στην Αθήνα. Αλλαγή πλεύσης λοιπόν για το κράτος που προκειμένου να συνεχίσει αυτό το έργο αναζητά “νεκρές” ημερομηνίες μεσα στο κατακαλόκαιρο μπας και αποφύγει τις έντονες αντιδράσεις.

Η επανενεργοποίηση και επέκταση του σχεδίου από το κέντρο της Αθήνας στην επαρχία είχε ως πρώτο σταθμό την πόλη της Πάτρας. Γιατί αυτό; Στην πόλη της Πάτρας τον τελευταίο περίπου χρόνο, τα αγαπημένα παιδιά κράτους και αφεντικών, τα πολυδιαφημισμένα “κομάντα” της χρυσής αυγής, τα είχαν βρει αρκετά σκούρα. Μετά τη δυσκολία να στεριώσουν εκεί γραφεία, λόγω των συνεχών τους “ανακαινίσεων” (σπάσιμο γραφειων κτλ..), τρύπωσαν τελικά δίπλα στο αστυνομικό τμήμα και το μεταγωγών. Συν τοις άλλοις, η νέα τους φωλιά είναι πολύ κοντά στην κατάληψη Μαραγκοπούλειο. Μετά από αυτό, όταν φάνηκε ότι ούτε στο δρόμο δεν μπορούσαν να σταθούν με τις διαρκείς επιθέσεις των αντιφασιστών ειδικά το τελευταίο διάστημα, το κράτος αποφάσισε να εισακούσει τα κλαψουρίσματά τους 1 και να τους ανοίξει τον δρόμο. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο κεντρικός σχεδιασμός είχε αποκαλυφθεί τόσο από ερωτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης2 όσο και από τα σχόλια του φασιστο-μπουμπούκου Α.Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την εκκένωση της Βίλλας Αμαλίας ότι “..και μετά ερχόμαστε Πάτρα”. Ο τελευταίος άλλωστε ως υπουργός υγείας θεωρεί ότι είναι και άμεσα αρμόδιος για τη μια από τις τρεις καταλήψεις.

Οι επιθέσεις στις καταλήψεις είναι ουσιαστικά επιθέσεις σε οποιαδήποτε εστία αντίστασης στο εξουσιαστικό μοντέλο που θέλει να επιβάλλει μιζέρια, εξαθλίωση και σιωπή νεκροταφείου. Είναι επιθέσεις ενάντια και στην παραμικρή πιθανότητα οι πρακτικές και τα προτάγματα των αντιστεκόμενων που δημιουργούν τέτοιους αυτοοργανωμένους χώρους να προωθηθούν ευρύτερα στις τάξεις των εκμεταλλευόμενων. Δεν θέλουν δηλαδή και δεν πρέπει για το κράτος και τα αφεντικά, οι φτωχοί να καταλάβουν τα άδεια σπίτια -την ίδια ώρα που μεθοδεύονται πληστηριασμοί της πρώτης κατοικίας-, οι εργαζόμενοι να πάρουν τους αγώνες στα χέρια τους, ο φασισμός να τσακιστεί, οι μετανάστες να σηκώσουν κεφάλι, με λίγα λόγια δηλαδή οι καταπιεσμένοι να σπάσουμε τις αλυσίδες μας. Γι ́αυτούς λοιπόν και για χίλιους άλλους λόγους αλληλεγγύη στις καταλήψεις σημαίνει αγώνας για τη συλλο γική ανατίμηση των ζωών μας.

 

130806---sax3---mikrofwnikh-gia-patrines-katalhpseis-02


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
10, 100, 1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ!
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ!


1. βλ. διαβήματα και ερωτήσεις του χρυσαυγίτη Αρβανίτη στη βουλή για τις πατρινές “εστίες ανομίας”, όπως τελευταία στις 30/7/2013!…
2. π.χ. του βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Αθανάσιου Νταβλούρου ότι «το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, που έχει μετατραπεί σε άντρο ανομίας και κατάλυ-
σης κάθε δημοκρατικής νομιμότητας, πρέπει σύντομα να εκκενωθεί από τους παράνομους καταληψίες και να αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», εφ. Καθημε-
ρινή 16/7/2013


Καταληψίες από Γιάννενα